FUTURE FAMILY HEIRLOOMS

Diamanters kvaliteter, guldets marknadsvärde eller tillgången på ädelstenar hör kanske inte till de vanligaste samtalsmämnena kring middagsbordet, men hemma hos familjen Tillander är dessa ämnen vardag. Jenny Tillander, som representerar den sjätte generationen i guldsmedssläkten, lever och andas ädelstenar. Man skulle nästan kunna säga att hon har gemmologin i blodet, även mamma och mormor är gemmologer.

På Glogatan, i centrum av Helsingfors, undersöks ädelstenar på löpande band och med stor rutin. I affärslokalen finns instrument och redskap för att analysera även de mest komplicerade ädelstenar. Hos Atelier Torbjörn Tillander arbetar totalt fem gemmologer, så kunskapsnivån inom företaget är exeptionellt hög. En gemmolog är expert på ädelstenar, expertin har införskaffats genom intensiva gemmologistudier och genom att förbereda sig och genomföra en avancerad sluttent.

För Jenny Tillander, gemmolog i tredje generation, är dyra ädelstenar vardag; med en pincett lyfter hon vant en dyrbar safir och granskar den under loop. “Precis som jag anade syns här flera inklusioner som tyder på att stenen är värmebehandlad”.

Unika smycken, unik service

Vid det första mötet med en kund på Glogatan är det vanligt att kunden har en tanke kring hurudant smycke hen söker. Nio av tio tillverkade smycken på Atelier Torbjörn Tillander är unika, tillverkade från början till slut enligt kundens önskemål. Därför sker den första kontakten ofta genom tidsbokning till smyckesdesigner Tina Tillander. Tina planerar enligt kundens önskemål, men en förståelse kring råvarornas egenskaper är väsentlig och någonting som Tina bidrar med.

Vi ber Jenny berätta mer om ädelstenarnas unika egenskaper. ”Slipningen är avgörande för ädelstenens utseende. En bra och högkvalitativ slipning kan lyfta fram ädelstenens bästa sidor och även dölja och och avlägsna oönskade egenskaper. En lågkvalitativ, för hög eller för låg, slipning kan däremot rentav förstöra en vacker sten. I en välslipad ädelsten penetrerar ljuset stenen på ett korrekt vis så att ädelstenen blir levande.”

En smyckesdesigner måste ha förståelse för ädelstenarnas egenskaper, så att man kan välja korrekt ädelsten för det ämnade ändamålet. En ädelsten i en ring måste till exempel tåla belastning och slitage på ett annat sätt än till exempel ett hänge. Ädelstenarnas tålighet bedöms på Mohs hårdhetsskala. Högst upp på skalan hittar vi diamanten, världens hårdaste material. Korunder, spineller, beryller och granater placeras mellan 8 och 9 på skalan, vilket gör dem till hållbara smyckesstenar. ”Kunden behöver självfallet inte komma ihåg eller kunna dessa saker, vi gemmologer rådgör och hjälper till i valet av en lämplig ädelsten” påpekar Jenny.

Högklassig standard

Ädelstensmarknaden kan grovt delas in i två delar: färgstenar och diamanter. Diamantgenren är tydligt standardiserad – diamantpriset påverkas direkt av de så kallade “fyra c:na”: karat (carat), slipning (cut), färg (colour), renhet (clarity). Atelier Torbjörn Tillanders diamanter är i regel till färgen mellan F och G och renheten är minst VVS (very very slightly included). Slipningen är oftast Triple Excellent. Dessutom kommer alla diamanter som är större än 0.30ct med GIA:s äkthetsbevis. 

Det finns dock undantag. ”Förra våren hittade vi en otrolig gammalslipad diamant på en mässa. Även om dens renhet var mycket sämre än de vi i vanliga fall väljer, kunde vi inte låta bli att köpa den på grund av det fantastiska och unika utseendet.” berättar Jenny.

Hållbarhetsdiskussionen har under de senaste åren nått även gudsmedsbranschen och allt fler kunder frågar om syntetiska och laboratorietillverkade diamanter. I skrivande stund är alla Atelier Torbjörn Tillanders diamanter naturstenar, men strävan mot mer hållbara processer är fortgående. “Vi är medlemmar i det internationella Copenhagen Commitment-nätverket, som strävar till att sätta nya standarder för etik och hållbarhet inom smyckesbranschen. Vi är måna om att utveckla och ta fram nya hållbara processer och produktionskedjor inom guldsmidet” berättar Jenny.

Kvalitet som varar över generationer

”Vi har ett flertal kunder som besökt oss redan under min pappas tid” berättar Tina. “De relationer som vuxit fram under årtiondena, är något alldeles speciellt och det är en ära att få vara med på ett hörn i livets stora stunder.” När Tina tillfrågas varför hon tror att vissa relationer varat i årtionden tvivlar hon inte på svaret en endaste sekund “Kundbetjäningen. Det ligger oss nära om hjärtat. Vi strävar till att bemöta alla med värme och medmänsklighet. Det är något som kommer till oss väldigt naturligt. Jenny och jag har dessutom alltid våra kunder i tankarna och försöker hitta nya ädelstenar som kan tillbringa dem glädje och inspiration.” 

Vad skulle Jenny ge för råd till någon som ska köpa sitt första äkta smycke? “Fokusera på kvalitet. Ett smycke av kvalitet tål användning och slitage. Dessutom varar det ofta över generationsgränser och kan således skänka glädje i flera släktled.”

Blev du sugen på att höra mer om smycken, ädelstenar och diamanter? Vi berättar gärna då du besöker oss på Glogatan 1, mitt emot Hotel Kämp i centrala Helsingfors.